Kuchnia

jedzenie

Kruche ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
120g masła (zimnego)
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiekać z zimnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem i lekko zapiec (ok. 10 min w temp. 180°C).

Kruszonka:
125g masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mielonych wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru

Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ponadto:
3 szklanki porzeczek (dałam mrożone)
3 łyżki bułki tartej
4 białka
0,5 szklanki cukru

Bułkę tartą wysypać na podpieczony spód ciasta (wchłonie nadmiar soku z owoców) i na wierzch wysypać porzeczki.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier za każdym razem dokładnie miksując.

Gotową pianę rozłożyć na porzeczki i posypać kruszonką.

Piec ok. 25-30 min w temp. 180°C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation