Kuchnia

Kulinaria

Gofry

Składniki (na 2 porcje):

100 g (pół kostki) twarogu (np. chudego)
1 surowe jajo
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
opcjonalnie: 2 łyżki dowolnych otrębów
1 łyżka fruktozy (lub dowolnie cukru czy miodu)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1-2 łyżki letniej wody (w razie zbyt suchej masy)




Twaróg dokładnie rozgniatamy, dodajemy mąki i opcjonalne otręby, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. W razie czego dodajemy wody.
Pół masy starcza na jedną porcję gofra, także wykładamy ją na płytkę mocno nagrzanej gofrownicy (w razie potrzeby można natłuścić).
Pieczemy podwójną ilość czasu do momentu uzyskania chrupkości.

Wartość kaloryczna: ok. 160 kcal/ porcja
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation