Kuchnia

torty dla dorosłych

Taste Your Life - blog kulinarny : Tort z zieloną herbatą.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Biszkopt:
6 jajek w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Pianka z zielonej herbaty:

500 ml śmietany 36%
400 g gęstego jogurtu naturalnego
300 g białej czekolady
1 kopiata łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wrzątku
3 łyżki cukru
1 łyżka zielonej sproszkowanej herbaty matcha


Wykonanie:


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Połowę Masy przelać do tortownicy. Piec 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół.


Pianka.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając 3 łyżki cukru.

Do ubitej śmietany wmieszać jogurt oraz schłodzoną czekoladę. Na koniec wmieszać żelatynę oraz herbatę matcha.

Ostudzone biszkopty przełożyć kremem. Pozostawić na noc w lodówce.



Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation