Książka

Dobre książki

pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
Ciasto na pierogi

0,5 kg mąki
1 jajko
szczypta soli
gorąca woda (ok. 1 kubeczek)


Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy, zagniatając podlewamy gorącą wodą. Wody dodajemy tyle, aby ciasto było jednolite i plastyczne. Zagniatamy kulę. Ciasto wkładamy pod garnek lub miskę, aby stało się bardziej plastyczne. Jeśli wbijemy w nie palec, ślad powinien zostać. Wtedy jest idealne do wałkowania. Odcinamy kawałek, który będziemy rozwałkowywać, a resztę wkładamy z powrotem pod garnek lub miskę. W ten sposób będzie nam łatwiej wałkować pozostałą cześć. Ciasto powinno być rozwałkowane dosyć cienko.

Farsz

ok. 40 - 50 dag światłej kapusty
ok. 2 garści suszonych grzybów (po namoczeniu ok. 25 - 30 dag)
jedna cebula
2 łyżki masła
1 jajko
sól, świeżo zmielony pieprz
bułka tarta (w zależności od konsystencji farszu)


Grzyby namaczamy. Kapustę siekamy, podgotowujemy. Powinna być lekko miękka (nie może być p prostu rozgotowana). Po odcedzeniu drobniutko ją kroimy.
Grzyby mielimy przez maszynkę ewentualnie bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na masełku. Mieszamy razem kapustę, grzyby, cebulę wraz z masełkiem, doprawiamy do smaku, dodajemy jajko i w miarę wyrabiana bułkę tartą, aby farsz nie był zbyt rzadki.
Z ciasta wykrawamy szklanką placuszki, nakładamy farsz i zaklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną i jeszcze chwilkę. Możemy również uformowane surowe pierogi ułożyć na posypanym mąką talerzu, tak aby nie stykały się, włożyć na ok. 0,5 - 1 h do zamrażarki, aby bez problemu je potem odkleić i przełożyć do woreczka lub innego pojemniczka i przechowywać w zamrażarce. Takie mrożone od razu wkładamy do gotującej się wody.
Farszu może troszkę zostać, więc można go wykorzystać np. do uszek :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation