Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

drożdżowe

Ciasto drożdżowe - przepis na włoskie ciasto drożdżowe Panettone
Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki:

2 łyżeczki suchych drożdży
125 ml ciepłego mleka
50 g cukru
425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania)
szczypta soli
75 g rozpuszczonego masła (niesolonego)
2 duże jajka + 1 małe roztrzepane jajko do smarowania
1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
175 g mieszanych suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, morele… i skórka pomarańczowa)
skórka starta z jednej pomarańczy
olej do natłuszczania
cukier puder do posypania



1. Do jednej miski wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże i zostawiamy na 5-10 minut.

2. W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę i szczyptę soli.

3. Jak drożdże w mleku zaczną pracować, dodajemy do nich rozpuszczone (zimne) masło, jajka i wanilię i wszystko mieszamy.

4. Łączymy składniki płynne z sypkimi w jedną masę, którą wykładamy na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 minut aż ciasto zrobi się elastyczne. Po czym rozciągamy je i dodajemy suszone owoce i skórkę z pomarańczy (następnym razem namoczę owoce w rumie:)) i wyrabiamy aż wszystko się połączy.



5. Uformowane w kształt kuli ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy miskę lekko wilgotną ściereczką a na ściereczkę nakładamy plastikowy worek, żeby się nie wysuszyła. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny aż podwoi swoją objętość.



6. Formę o średnicy 15 centymetrów wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia na spodzie i robimy też podwójny kołnierz z papieru, który powinien być o około 10 centymetrów wyższy niż brzeg formy ponieważ ciasto bardzo urośnie… chyba, że forma będzie miała większą średnicę to ciasto będzie bardziej płaskie.

e

7. Lekko ugniatamy ciasto, żeby wypuścić z niego powietrze i przekładamy na oprószoną mąką powierzchnię i formujemy kulę na tyle dużą, żeby weszła do formy. Przykrywamy delikatnie ściereczką i znowu odstawiamy na dwie godziny, żeby podwoiło objętość.


8. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 45 minut, a jeśli zaczyna wierzch zbyt szybko brązowieć należy górę nakryć folią aluminiową. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, a po wyjęciu z formy jak uderzymy w spód ciasta i jest głuchy odgłos tzn. że jest dobrze upieczone. Studzimy na kratce i po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation