Kuchnia

desery

Kruszone ciasteczka maślane z musem owocowym z jagodą i maliną, polewą karmelową i świeżymi owocami
Składniki

1 serek owocowy z jagodą i maliną
6 ciasteczek maślanych shortbread
1/2 opakowania jogurtu greckiego
1 banan
1 łyżka świeżych jagód lub borówek
Polewa karmelowa:
100 g cukru
100 g wody
250 ml śmietanki 30%
Etapy przygotowania

1
Ciasteczka maślane pokrusz na mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszaj z serkiem owocowym. Konsystencja powinna przypominać mus.
2
Banana pokrój w plasterki, jagody umyj i przełóż do miseczki. W szklance do whisky ułóż po kolei: kruszonkę z ciasteczek, jogurt z serkiem, banany i jagody. Na koniec polej całość karmelem.
3
Aby przygotować karmel, na patelni podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gotuj syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsaj delikatnie patelnią i dolej podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo możesz zrobić ozdobę z karmelu.
4
Wykonanie:
Rozłóż kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlej karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostaw do wystygnięcia ok. 3 minut. Formę odklej od papieru i dodaj, jako dekorację.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation