Kuchnia

desery

BIRRAMISU - składniki:
500 g mascarpone
opakowanie biszkoptów
1/2 litra ciemnego piwa
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
kakao do posypania
BIRRAMISU - sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy z solą na sztywno i stopniowo dodajemy do kremu z mascarpone. Do miski wlewamy piwo, w którym moczymy po kolei biszkopty. Uwaga - moczymy je naprawdę krótko tak, aby nie straciły chrupkości. Z zamoczonych biszkoptów układamy pierwszą warstwę deseru w dużym naczyniu. Następnie rozprowadzamy równomiernie warstwę kremu. Powtarzamy te czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę (którą powinien być krem) posypujemy dużą ilością kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation