Kuchnia

kulinaria....

Mini serniczki czekoladowe z suszoną śliwką i rumem

Składniki na 9 mini serniczków:

250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
2 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1 łyżka mąki pszennej
27 suszonych śliwek
ciemny rum, więcej niż pół szklanki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kilka godzin wcześniej śliwki umieścić w małej miseczce, zalać rumem, odstawić do nasączenia. Po tym czasie odcedzić, rum zachować.

W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Dodać 4 łyżki rumu, pozostałe z odsączenia śliwek (nie więcej), zmiksować.

Masę serową rozdzielić pomiędzy 9 papilotek. W sam środek każdego serniczka wcisnąć po 2 śliwki w rumie.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

Kolejnego dnia serniczki polać ganache z mlecznej czekolady, każdy udekorować śliwką w rumie, odstawić do stężenia polewy.

Ganache z mlecznej czekolady:

100 ml śmietany kremówki
100 g mlecznej czekolady
Do małego ganuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić, by sos zgęstniał.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation