Kuchnia

Jemy

Koktajl pomidorowy

(6 szklanek o poj. 200 ml)



Składniki

1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
4 szklanki (po 250 ml) soku pomidorowego
świeżo mielony pieprz do smaku
6 łyżek jogurtu naturalnego
6 łodyg selera naciowego lub 6 gałązek kolendry do dekoracji


Sposób przygotowania

Do rondla o grubym dnie wsypujemy curry i kmin rzymski. Ciągle mieszając, podgrzewamy, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć (ok. 20 sekund). Wlewamy sok pomidorowy, bardzo mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Pieprzymy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzony koktajl wlewamy do szklaneczek, dekorujemy kleksami jogurtu. Do każdej szklaneczki wkładamy po 1 łodydze selera lub kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation