Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Słodko-słone
Słoik masła orzechowego kosztuje około 10 zł. Zrobione samodzielnie jest tańsze i nie zawiera zbędnych składników, konserwantów. Idealnie nadaje się do muffinów, ciasteczek, pieczywa... Jeśli nigdy go nie robiliście, nawet nie spodziewacie się, jakie to proste!

2 szklanki orzechów ziemnych
łyżeczka miodu
sól do smaku - zależnie od tego, czy użyjesz orzeszków solonych czy nie
łyżeczka oleju (opcjonalnie)

Orzechy trzeba podprażyć na patelni lub blasze piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, aż trochę się zrumienią. Możesz też trochę je rozdrobnić wałkiem, tłuczkiem - inaczej blender może nie wytrzymać tak ciężkiej pracy. Olej wlej tylko jeśli zauważysz, że zmiksowana masa jest za sucha i nie chce się połączyć w gładką całość. Masło orzechowe nie powinno być zbyt słodkie, raczej lekko słone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation