Kuchnia

Przepisy na cooking

GRILLOWANY KURCZAK NA SZPINAKU
Z MIZERIĄ I RYŻEM BASMATI
180 g filetu z kurczaka
czosnek granulowany
przyprawa do kurczaka
sól morska
pieprz

Pierś z kurczaka rozbijamy (szczególnie w grubszej części), aby smażył się równo. Oprószamy go solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i dowolnymi przyprawami. Odstawiamy na piętnaście minut. Następnie grillujemy kurczaka na patelni grillowej z obu stron, na ładny złoty kolor.

120 g szpinaku (mrożony liściasty)
ząbek czosnku
5 g masła
6 łyżek mleka
sól morska
pieprz
gałka muszkatołowa (szczypta)

Rozmrażamy szpinak na patelni, na małym gazie. Gdy się rozmrozi dodajemy masło, mleko i posiekany czosnek. Często mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy przez około pięć minut.

1 ogórek zielony
1/2 cebulki
1 łyżka śmietany jogurtowej 9%
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Mieszamy w misce ze śmietaną, jogurtem i przyprawami.

Grillowanego kurczaka (180 kcal) podajemy na duszonym szpinaku (65 kcal) z mizerią (55 kcal) oraz z ryżem basmati (50 g - 172 kcal). Kaloryczność dania to 472 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation