Design

Design

Kremowa tarta z jagodami

Składniki:

Ciasto kruche (tarta o średnicy 28 cm):
• 220 g mąki
• 1 jajko
• 4 łyżki cukru pudru
• łyżka ekstraktu z wanilii
• 120 g masła

Krem:
• 250 g mascarpone
• 200 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii
• 100 g białej czekolady
• 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
• jagody


Wykonanie:

Ciasto kruche:
Do garnka wkładamy cukier, masło i przesianą mąkę. Miksujemy aż zrobią się okruszki, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i miksujemy raz jeszcze do połączenia się wszystkich składników. Lepimy z ciasta kulę, którą spłaszczamy, zwijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i przenosimy na formę o średnicy 28 cm. Dziurkujemy spód widelcem, wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy tartę z lodówki i przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ryżem lub fasolą. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy obciążenie. Zostawiamy tartę w piekarniku jeszcze na 13 minut. Wyciągamy i studzimy.

Krem i dekoracja:
Czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą wodną i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubijamy. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy w trzech częściach mascarpone i ekstrakt waniliowy i miksujemy na małych obrotach. Wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wkładamy krem na pół godziny do lodówki, a po tym czasie wykładamy go na kruchy spód i dekorujemy jagodami. Smacznego!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation