Kuchnia

Czekolada

składniki do przygotowania 4 osoby:

2–3 łyżki suszonych żurawin amerykańskich
2 łyżki koniaku lub armaniaku
100 g polewy czekoladowej lub gorzkiej czekolady
100 g masła, dodatkowo trochę masła do wysmarowania foremek
50 g mąki
½ łyżeczki cynamonu
100 g cukru, dodatkowo trochę cukru do posypania foremek
3 jajka

dodatkowo:
4 porcelanowe foremki do sufletów

przygotowanie:

suszone żurawiny grubo posiekać, zalać koniakiem i pozostawić na kilka godzin do nasiąknięcia. rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). formy wysmarować masłem i posypać cukrem.
polewę lub czekoladę (grubo posiekaną), umieścić w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, roztopić. dodać masło, mieszać dopóki całkowicie się nie rozpuści. dodać mąkę, cynamon, cukier, jajka i namoczone cranberries. zdjąć z kuchenki i mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. masę czekoladową przelać do 4 przygotowanych foremek, piec na środkowym poziomie piekarnika przez 10 minut.
gotowe torciki wyjąć z piekarnika, małym nożem oddzielić je od brzegów foremek, delikatnie wyjąć na talerzyki. przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation