Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

jedzonko

pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
to przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy przyrumienione pieczarki są najlepsze i pozostają jędrne. kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie pieczarek na dużym ogniu, mają wtedy głębszy smak, bliski grzybom leśnym.

piersi kurczaka lekko rozbijam lub skrajam z grubości (żeby szybciej i równomiernie się przepiekły) i smażę na patelni grillowej, możecie użyć jednak i takiej zwykłej.

Żeby smak sosu był głębszy, robię go na patelni po smażeniu grzybów, cały smak zbierając śmietanką.



pierś z kurczaka w sosie musztardowym z karmelizowanymi pieczarkami
agata, 29 października 2012

składniki
pieczarki
pieczarki - najlepiej małe, 200 g
czosnek - 1/2 ząbka
olej - 1 łyżka
rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
sól, pieprz - do smaku
kurczak & sos
pierś kurczaka - 500 g (ok 2-3 sztuki w zależności od wielkości)
śmietana - 10 g
musztarda - dijon, 1 łyżeczka (lub do smaku)
musztarda - miodowa, 1 łyżeczka (lub do smaku)
woda - 1/4 szklani
czosnek - 1/2 ząbka
olej - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
sposób przygotowania
na patelni rozgrzej olej i wrzuć lekko rozgnieciony ząbek czosnku. dorzuć pieczarki wraz z rozmarynem, smaż na dość dużym ogniu, aż staną się złotobrązowe, dopraw solą i pieprzem. przełóż je na miseczkę.
piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, lekko skrop oliwą (olejem) i usmaż na patelni grillowej.
na patelnię, na której wcześniej smażyły się grzyby wlej olej i dorzuć czosnek. wlej śmietankę, oba rodzaje musztardy* oraz wodę, gotuj aż sos zgęstnieje, a smaki dobrze się połączą. dopraw solą i pieprzem.
porcje kurczaka polek sosem, na wierzchu ułóż pieczarki (w razie konieczności przed samym podaniem dodatkowo je podgrzej). całość możesz skropić dodatkowo oliwą.
*jeśli nie masz musztardy miodowej, dodaj więcej pikantnej i dopraw sos do smaku odrobiną miodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation