Kuchnia

Wypieki

Ciasto z bananami dwukolorowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%-70%
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka – w temperaturze pokojowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli

1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.

2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.

4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką.

6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą jak w przepisie „Szybkie ciasto czekoladowe” lub „Proste ciasto z jabłkami”. Podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation