Kuchnia

am am

ruskie cannelloni - nietypowy pomysł na makaron

Składniki:

- 10 rurek cannelloni (ja zastąpiłam płatami lasagne – wygodniej się faszeruje, a poa tym i tak były pod ręką)

- 5 ziemniaków (u mnie ok. 600 g)

- 250 g twarogu

- 2 cebule

- 100 g słoniny (ja zastąpiłam wędzonym boczkiem)

- sól

- pieprz

- łyżka oleju (u mnie przydało się znacznie więcej do podsmażania)

Ziemniaki obrać, ugotować. Do ugotowanych ziemniaków dodać twaróg i rozgnieść widelcem pozbywając się wszystkich grudek. Cebule posiekać. Jedną podsmażyć i dodać do ziemniaków, a całość dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Do drugiej cebuli dodać posiekany boczek i również podsmażyć.

Płaty makaronu / cannelloni ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Cannelloni wypełnić farszem (jeśli używamy lasagne należy nałożyć farsz i zwinąć płat w rurkę).

Rurki układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy okrasą z boczku i cebuli. Całość wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, aby wszystko się dobrze podgrzało (bo w międzyczasie poszczególne składniki stygną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation