Kuchnia

Kuchnia

Sernik z truskawkami
Składniki na spód:

180 g herbatników
60 g masła
Składniki na masę serową:



750 g serka śmietankowego
100 g kwaśnej śmietany 18 %
5 jajek
2/3 szklanki cukru
zapach waniliowy
1 opakowanie budyniu bez cukru
Składniki na polewę:

250 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:



truskawki do dekoracji
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze na proszek. Połączyć je w misce z topionym masłem i mieszać, aż powstanie „mokry piasek”. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzać do 220 stopni i pod kratkę, na którą postawimy sernik wstawić płaskie naczynie z gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotować masę serową. Ser połączyć w misce ze śmietaną i cukrem. Miksować około 2 minuty. Następnie dodać po jednym jajku i energicznie mieszać. Na koniec dodać budyń, ziarenka wanilii i miksować jeszcze około 2 minuty, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni i piec60-70 minut, nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę, wyjąć sernik i rozprowadzić polewę na wierzchu i piec dodatkowe 10 minut.

Sernik studzić w zamkniętym piekarniku przez 4 godziny, a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation