Kuchnia

zioła

Oregano
Ore­ga­no, znane rów­nież jako le­biod­ka po­spo­li­ta, to zioło o nie­zwy­kle aro­ma­tycz­nych li­ściach i sze­ro­kim za­sto­so­wa­niu w kuch­ni. Wy­do­by­wa ono smak ta­kich po­traw, jak sa­łat­ki, zupy, sosy, pasz­te­ty czy po­tra­wy z dro­biu. Ore­ga­no upra­wia­ne w domu na­da­je się do spo­ży­cia do­pie­ro, gdy po­ja­wią się pierw­sze kwiat­ki. Wów­czas to na­le­ży zry­wać naj­młod­sze ga­łąz­ki, star­sze zo­sta­wia­jąc do póź­niej­sze­go zbio­ru i usu­sze­nia. Ło­dy­gi wraz z li­ść­mi do za­su­sze­nia zbie­ra się, gdy ro­śli­na roz­kwit­nie na dobre. Zwią­zu­je się je w pęki i wie­sza do uschnię­cia. Opty­mal­ne wa­run­ki daje cie­płe, suche i za­ciem­nio­ne miej­sce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation