Kuchnia

Przepisy

CORN DOK


Składniki do przygotowania 8 corn dogów.


patyczki do szaszłyków - 8 sztuk
mąka pszenna - 250ml (1 szklanka)
mąka kukurydziana - 200ml (4/5 szklanki)
jajka - 2 sztuki
mleko - 200 ml (4/5 szklanki)
sól - 1 łyżeczka
cukier - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżka
olej

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, cukier i proszek do pieczenia.
Do wymieszanych suchych składników dodaj mleko i jajka - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Nadziej parówki na patyczki - na tyle głęboko, aby parówka nie łamała się oraz żeby wystawało nie mniej niż 5cm patyczka.
W głębokim rondelku rozgrzej olej.
Trzymając za patyczek zanurz parówki w cieście, a następnie smaż w oleju.
Smaż każdą parówkę ok. 5 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Jeżeli masz frytkownicę, to możesz smażyć w niej corn dogi w temperaturze ok. 175°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation