Kuchnia

Przepisy

Szybkie wilgotne ciasto z owocami

Podana ilość składników wystarcza na dużą formę – moja miała wymiary 24 x 36 cm.
6 jajek
1,5 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml)
3 szkl. mąki
1 szkl oleju
200 g śmietany 18%
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olejek rumowy
2-3 łyżki stołowe kakao
300 -400 g śliwek, wiśni lub czereśni – mogą być świeże, mrożone lub odsączone z kompotu
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i olejek rumowy. Wymieszać łyżką. Wlać szklankę oleju. Dobrze wymieszać i wyłożyć 3/4 masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Do pozostałego ciasta dodać kakao i 1 łyżkę stołową oleju. Wyłożyć na jasne ciasto – można rozsmarować (jak ja), ale proponuję zrobić “łatki” – jak w oryginalnym przepisie. Ułożyć owoce. Dodatkowo można posypać płatkami migdałów.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation