Kuchnia

agata

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Składniki na formę 35x25 cm

Składniki na ciasto :

1 szklanka maślanki
¾ szklanki cukru
2 ½ szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

około 350 - 400 g rabarbaru
3 - 4 łyżeczki cukru

Składniki na kruszonkę:

75 g masła
75 g cukru trzcinowego jasnego
100 g mąki
szczypta soli

Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C, przez około 30-40 minut.

Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation