Kuchnia

Ryby

Lekki morszczuk pod warzywami.

Składniki:

4 porcje:

kcal:727 B:70 W:38 T:31 (1 porcja to około: 180kcal)

4 filety z morszczuka (lub innej białej ryby)
2 łyżki oliwy
1 średnia marchewka ok. 120g
1 korzeń pietruszki ok 100g
kawałek selera korzeniowego ok. 100g
ok 10cm białej części pora ok 70g
1 puszka pomidorów
pieprz z kolendrą (użyłam młotkowany Kamis)
1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól
Przygotowanie krok po kroku:

Filety umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, por posiekaj.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż chwilę aż zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.
Dopraw do smaku papryką, pieprzem cayenne, pieprzem z kolendrą i solą do smaku.
Dodaj pomidory w puszce i podsmażaj jeszcze kilka minut aż płyn się zredukuje, a pomidory zmiękną.
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i oprósz solą.
Na każdym filecie rozłóż porcję warzyw lekko dociskając je do ryby, by się nie rozpadły podczas zapiekania.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekaj przez 35 minut. Jeśli warzywa będą się zbyt mocno przypiekać, przykryj je folią aluminiową.
1. Taką rybę można przygotować z dowolnych filetów, także z mrożonych i kostek rybnych. Najlepiej sprawdzają się ryby o białym mięsie.

2. Filety możesz też ugotować na parze i dopiero wtedy przykryć warzywami bez zapiekania. Tak przygotowane danie smakuje najlepiej po 2-3 godzinach od przygotowania lub następnego dnia.

Smacznego!

http://osmykolorteczy.blog.pl/2014/04/22/lekki-morszczuk-pod-warzywami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation