Kuchnia

Ryby

Pstrąg tęczowy pod pyszną kołderką

Wypróbowałam dziś przepis autorstwa Magdy Gessler. W oryginale był filet z łososia oraz więcej musztardy i chrzanu. Ja, z uwagi na dzieci, zrobiłam wersję mniej pikantną. W tej potrawie odpowiada mi zarówno smak, jak i prostota i szybkość przygotowania.


Składniki:
- 6 kawałków filetu z pstrąga tęczowego lub łososia
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka miodu
- miąższ z dwóch kromek chleba tostowego
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Rybę umyć i wyciągnąć pęsetą ewentualne ości. Skropić cytryną, posolić i popieprzyć. W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą, chrzanem, miodem, czosnkiem, pokrojonym koperkiem i chlebem tostowym. W marynacie umieścić rybę i zostawić na kilka godzin w lodówce. Następnie filet wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec ok. pół godziny.

http://gotujemyrodzinnie.blog.pl/2014/05/04/pstrag-teczowy-pod-pyszna-kolderka/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation