Sport i fitness

Fitness

Śniadanie: 6 genialnych rad, które wspomagają odchudzanie

Pierwsze śniadanie - kluczowy posiłek w ciągu dnia. Wielozbożowe ciasteczko nie wystarczy, byś zapewniła sobie porcję energii na aktywny poranek. Croissant z odrobinką dżemu także nie jest najlepszym pomysłem, szczególnie, jeśli jesteś na diecie - maślana bułeczka francuska ma mnóstwo kalorii przy niewielkiej wartości odżywczej.

Kawa z mlekiem? Herbata z cukrem? To nie śniadanie tylko dodatek. Rano nie musisz się ograniczać do minimum, bo jak dowodzą badania, duży posiłek zjedzony o poranku wspomaga zrzucanie wagi. Co jeszcze wiemy dzięki naukowcom?


1. Warto zaopatrzyć się w białko wcześnie rano

Badania wykazały, że jeśli w pierwszym posiłku konsumowanym w ciągu dnia dominuje białko, wytwarza się peptyd YY, który jest tzw. stabilizatorem sytości.

Osoby, które jedzą wczesne, bogate w białko śnidania, w ciągu dnia zadowalają się mniejszymi porcjami, a wieczorem nie odnotowują napadów wilczego głodu. Mniej podjadania, mniej centymetrów w biodrach!


2. Najlepiej wybierać płatki dużej wielkości

Badacze z Penn State udowodnili, że lepiej jest kupować płatki śniadaniowe w dużym rozmiarze, ale nie chodzi o wielkość pudełka, ale o rozmiary poszczególnych płatków.

Dlaczego? Ponieważ jeśli wsypujesz do miski pokruszone na drobne kawałki chrupki, ostatecznie jesz ich więcej niż tych dużych. Konsumując nawet nie poczujesz różnicy, ale faktycznie zjesz mniej.


3. Tosty lepiej smarować masłem orzechowym niż zwykłym

Opieczony kawałek pieczywa posmarowany cienką warstwą masła orzechowego to jedna z najprostszych śnidaniowych receptur, a zarazem najzdrowsza. W tym przypadku, podobnie jak przy konsumowaniu białka, również do głosu dochodzi peptyd YY, który wysyła do mózgu sygnał sytości.

Jedyna uwaga: 2 łyżeczki masła orzechowego to aż 190 kalorii, więc nie przesadzaj z grubością warstw i ilością kromek.


4. Nie zaszkodzi codziennie zjeść jajko albo dwa

Według innych przełomowych badań zjedzenie rano dwóch jajek w dowolnej postaci (na miękko lub na twardo) daje lepsze efekty wagowe niż... wąchanie śniadaniowego bajgla. W jednym średniej wielości jajku jest prawie 6 gramów protein. Dwa jajka to 12 gramów i gwarancja sytości na dłużej.

Co ważne, jajka zawierają także składnik odżywczy o nazwie cholina, która poprawia funkcjonowanie układów nerwowego i krążenia.


5. Śniadanie im większe tym lepsze

W jednych z nowszych badań o odżywianiu, uczestników podzielono na dwie grupy. Każda z nich miała codziennie jeść 3 posiłki, ale w pierwszej śniadanie miało zawierać 700 kalorii, obiad 500, a kolacja 200, a w drugiej dokładnie odwrotnie.

20 tygodni później zmierzono wyniki i okazało się, że pierwsza grupa chudła o połowę szybciej niż druga, ponieważ duże, sycące śniadanie znakomicie podkręca metabolizm.


6. Tradycyjna owsianka jest lepsza niż płatki z mlekiem

Płatki z mlekiem i owsianka - niby podobne, ale faktycznie różnica jest wielka i polega głównie na poziomie satysfakcji po zjedzeniu posiłku.

Osoby, które rano jedzą gęstą, smaczną, dobrze zrobioną owsiankę, po zakończeniu konsumpcji czują się bardziej zadowolone i najedzone niż ci, którzy zwykli jeść mleko z chrupkami. Jeśli do naturalnej owsianki dodamy szczyptę cynamonu, banana, maliny i rodzynki, będzie jeszcze smaczniejsza!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation