Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mini pączki straciatella

Składniki na ok. 35 sztuk:

2½ szklanki* mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
280 g serka homogenizowanego straciatella
8 kostek gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do głębokiego smażenia
polewa czekoladowa


* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wbić jajka i dodać resztę składników, serek i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm. Powykrawać z niego kieliszkiem małe kółka. Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jeśli nie chcemy wałkować ciasta, możemy odrywać małe kawałki i w rękach formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie wrzucamy na rozgrzany olej.
Usmażone i wystudzone pączki udekorować polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation