Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

duże słodkości

Galette z borówkami - tarta bez foremki.

Ciasto:
300 gramów mąki
170 gramów masła
50 gramów cukru
30 ml wody
pół łyżeczki soli
1 jajo
2 łyżeczki soku z cytryny

Wypełnienie:
kilogram borówek
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki golden syrop lub miodu
szczypta startej gałki
muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
75 ml cukru
do posmarowania i posypania jedno rozkłócone jajko i dwie łyżki cukru.

Do miski przesiewamy mąkę i cukier, a na to wrzucamy pokrojone w kostkę masło. W rękach rozcieramy tłuszcz z pozostałymi składnikami, dopóki wszystko się zgrabnie nie połączy. W filiżance mieszamy jajko z sokiem z cytryny i solą, a następnie wlewamy do ciasta. Mieszamy widelcem do połączenia składników. Kiedy tak się stanie, zbieramy ciasto dłońmi, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Borówki wrzucamy do miski, a potem sypiemy na nią całą resztę składników podanych w spisie tych potrzebnych na nadzienie. Mieszamy dokładnie, tak żeby składniki sypkie i sok z cytryny z miodem dokładnie oblepiły owoce.

Schłodzone ciasto, wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Na środek wykładamy owocowe nadzienie i delikatnie zawijamy brzegi. Im mniej regularnie to będzie wyglądać, tym lepiej. Brzegi ciasta smarujemy jeszcze rozkłóconym jajem i posypujemy cukrem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation