Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Placek z jagodami i masą serową

składniki (prostokątna blaszka):

kruchy spód:
300 g mąki
100 g cukru
100 g zimnego masła
2 jajka
1 cukier wanilinowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto wg tych wskazówek.Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.

masa serowa:
400 g gładkiego twarogu
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
ok. 400 g jagód

Śmietanę ubić na sztywno. Pozostałe składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia składników. Delikatnie domieszać bitą śmietanę.

Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto klei się i rwie, więc warto zmoczyć dłonie zimną wodą wylepiając blaszkę.

Na ciasto wylać masę serową, posypać jagodami. Piec w temp. 180oC przez ok. 35 minut (masa serowa musi być ścięta).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation