Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Francuskie ciasteczka z rabarbarem

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łodygi rabarbaru
350 ml mleka
budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
ponadto:
1 żółtko+1 łyżka mleka do smarowania ciastek

Na mleku, z masłem i 2 łyżkami cukru ugotować budyń. Przestudzić.

Ciasto rozmrozić i pokroić na kwadraty o boku ok 8 cm. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm.

Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wyłożyć budyń. Paski rabarbaru przekroić wzdłuż na pół i układać na przemian na budyniu. Jeden wewnętrzną stroną, drugi zewnętrzną. W ten sposób uzyskamy efekt dwukolorowych pasów.. Boki ciastka posmarować rozmąconym żółtkiem, z dodatkiem mleka. posypać cukrem. Piec w temp. 210 C ok 15 minut, do ładnego zezłocenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation