Kuchnia

Lunch

Cebule nadziewane pumperniklem z rodzynkami
garstka rodzynek
około 100 ml rumu lub innego alkoholu (lub mocnej, czarnej herbaty)
6 średnich cebul jednakowej wielkości
opakowanie chleba pumpernikiel
około 250 ml mleka do namoczenia chleba
jajko
2-3 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rodzynki zalać alkoholem lub herbatą, chleb namoczyć w mleku, odstawić. Z cebuli zdjąć brązową łupinę, gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie ściąć końce i delikatnie wydrążyć środkową część. Środki cebul pokroić, zarumienić na łyżce masła doprawiając solą i pieprzem. Rodzynki i chleb odsączyć i przełożyć do przygotowanej cebuli. Farsz wymieszać i napełnić nim wydrążone cebule. Po wierzchu posmarować masłem i zarumienić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (około 15 minut).

Zimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem
3 marchewki
3 buraki
1 pietruszka
1 seler
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pomarańcze
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
dwie szczypty kardamonu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać, pokroić wzdłuż na grube plastry. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skropić po wierzchu oliwą. Piec w temp. 180 stopni aż będą miękkie (można je najpierw podgotować w celu szybszego przygotowania dania). Wyfiletować pomarańcze usuwając skórkę z owocu, następnie białą skórkę i błony z poszczególnych kawałków.

50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
dwie szczypty kardamonu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwilę przysmażyć po czym dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 15 min przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem (gdyby sos był za rzadki, dodać odrobinę mąki, gdy za gęsty - mleka).

Krem marchewkowy z imbirem i cynamonem
1/2 kg marchewki
1 pietruszka
1 mała czerwona cebula
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
350 ml bulionu warzywnego
ok. 100 ml soku z pomarańczy
kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)
2 szczypty cynamonu
Sól
100 ml śmietanki
czarny pieprz, tarty parmezan

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i cebulę pokroić, podsmażyć przez chwilę na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem. Zalać bulionem z sokiem z pomarańczy. Gotować warzywa do miękkości przyprawiając startym na tarce kawałkiem imbiru, cynamonem, solą. Całość zblendować, dodać śmietankę. Gorącą zupę wlać do miseczek/talerzy, doprawić grubo mielonym czarnym pieprzem, posypać parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation