Kuchnia

food

Sufleciki czekoladowo-jabłkowe
6 porcji po 200 ml

Składniki:
55 g masła
1 bardzo duże jabłko (albo 2 średnie)
60 g drobnego cukru ( 1/ 4 szklanki)
0, 5 szklanki mąki
1 1/ 4 szklanki mleka
110 g grubo pokrojonej czekolady
4 żółtka
4 białka
Cynamon lub inna ulubiona przyprawa

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wsypujemy pokrojone w kostkę jabłko. Smażymy ok. 1 minuty. Wsypujemy cukier i dusimy do czasu rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Powolutku wlewamy mleko, nie przerywając mieszania., aż powstanie masa przypominająca beszamel. Ponownie wstawiamy na gorący palnik i stale mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladę. Studzimy ok. 10 minut.
Foremki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Ubijamy białko na sztywna pianę. Roztrzepujemy żółtka i dodajemy je do ostudzonej masy. Kiedy żółtko połączy się z masą czekoladową dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy do foremek( u mnie 4 po 200 ml i 4 po 100 ml), które ustawiamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Upieczone suflety powinny być dobrze wyrośnięte i ścięte w środku.

Podajemy na ciepło z dodatkową porcją duszonego jabłka w maśle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation