Kuchnia

Wypieki

http://www.mojewypieki.com/przepis/key-lime-pie

Składniki na spód:

150 g ciastek digestive
60 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć w malakserze lub blenderem na piasek. Dodać roztopione masło, wymieszać.

Formę na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem. Spód i boki wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównując i dociskając je do formy. Podpiec w temperaturze 160ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Uwaga: spód zachowuje się jakbyśmy piekli ciasteczka, zaczyna lekko rosnąć; po wyjęciu z piekarnika łyżką przycisnęłam go z powrotem do formy.

Składniki na nadzienie:

4 żółtka
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400 g)
1 łyżka otartej skórki z limonki
1/2 szklanki (125 ml) świeżo wyciśniętnego soku z limonki (3 - 5 sztuk w zależności od wielkości owocu)
bita śmietana do dekoracji (niekoniecznie, ja nie użyłam)
Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę, sok z limonki, zmiksować.

Miksturę wylać na kruchy spód.

Piec 12 - 15 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 170°C. Upieczona tarta będzie ścięta na całej powierzchni - sprawdzamy patyczkiem dotykając tylko jej powierzchni (może się lekko trząść). Wyjąć, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc.

Tartę podawać np. udekorowaną bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation