Kuchnia

kulinaria

Calzone z kurkami, szpinakiem i boczkiem

Składniki na 4 średniej wielkości pierogi:

1/3 ciasta z tego przepisu (jedynie zmieniamy skład mąki: 250g mąki pełnoziarnistej, 100g mąki chlebowej i 100g krupczatki – pozostałe składniki jak tu)
duża garść kurek
3 garści młodego szpinaku
3 plasterki boczku parzonego (długie plasterki)
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki ricotty
1 jajo
Łyżka tartego twardego sera
Tymianek (najlepiej listki świeżego) lub natka pietruszki
1 łyżka masła lub oliwy
Pieprz i sól do smaku
Do podania: jogurt naturalny, oliwa, płatki chili i pieprz Cayenne

Przygotowanie:

Ciasto przygotować jak w tym przepisie. Zmieniłam jedynie skład mąki by calzone były zdrowsze. Odważyć 250g mąki pełnoziarnistej, 100g mąki chlebowej i 100g mąki krupczatki.
Nagrzać piekarnik do 220 – 230 stopni. Jeśli ciasto było w lodówce, wyciągnąć je by trochę się ogrzało.
Kurki oczyścić, duże pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć (jeśli liście są duże posiekać). Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać wybrany tłuszcz (masło lub oliwę), gdy będzie gorący wrzucić cebulę i boczek i smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Po chwili wrzucić kurki – smażyć ok. 1 – 2 minut, po czym dodać szpinak i ogrzewać tylko do czasu gdy szpinak zwiędnie. Wsypać odrobinę soli, pieprzu i dokładnie zamieszać.
W miseczce widelcem rozdrobnić ser, dodać do niego roztrzepane jajko, starty twardy ser i zamieszać do połączenia składników. Do miski z serem przełożyć zawartość patelni, dodać tymianek i ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
Ciasto podzielić na cztery kulki i każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 – 20 cm. Na środku każdego ułożyć czubatą łyżkę farszu i zlepić brzegi pierogów.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec nagrzanym piekarniku na środkowej półce przez ok. 15 – 20 minut. W czasie pieczenia kontrolować wypieczenie pierogów (jeśli będą mocno zarumienione dobrze przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Lub papieru.
Podawać ciepłe (chociaż zimne też są smaczne) w towarzystwie jogurtu naturalnego, oliwy i pieprzu Cayenne i płatków chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation