Kuchnia

Na śniadanie...i kolacje

Jajka po benedyktyńsku

4 jajka
4 kromki bułki pszennej
2 lyzki masła
4 plastry szynki wędzonej
3 żółtka
1/2 kostki masla
50 ml wina białego wytrawnego
1 lyzeczka śmietanki 30%
pieprz biały świeżo zmielony
sól
1 lyzeczka octu

Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle. Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko. Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu. Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło. Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.
Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation