Kuchnia

Dietetycznie

Jogurt naturalny z płatkami owsianymi, bananem i suszoną śliwką
• Jogurt naturalny bez cukru 175 g (1 małe opakowanie)
• Płatki owsiane 30 g 3 łyżki
• Banan 60 g (1/2 średniego)
• Śliwki suszone 2 sztuki
• Miód naturalny 1 łyżeczka 12 g

Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, następnie wrzucamy płatki owsiane, pokrojonego w plastry banana i pokrojone śliwki suszone. Całość zalewamy miodem.

Pumpernikiel z pastą z awokado i kiełkami
• Pumpernikiel 1 kromka (40g)
• ½ dojrzałego awokado (120g)
• 1 łyżeczka soku z limonki (3g)
• Szczypta soli morskiej
• ½ ząbka czosnku (2,5g)
• Kiełki słonecznika 1 łyżka (8g)
• Pomidor 1 plaster (40g)

Wydrążony miąższ awokado rozgnieść na papkę, rozgnieciony czosnek, sok z limonki i przyprawić solą morską. Podawać na pumperniklu z kiełkami słonecznika i plastrem pomidora.

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym
• 1 filet z dorsza bez skóry (200g)
• Marynata:
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• pieprz cytrynowy
• szczypta soli morskiej
• 1 gałązka tymianku
• 1/3 pęczka posiekanego koperku
• 2 cienkie plasterki cytryny
• 200g zielonej fasolki szparagowej
• 3 łyżki kaszy gryczanej (45g)
• Sos:
• 3 łyżki jogurtu naturalnego 2% tł. (60ml)
• 1 ząbek czosnku
• sok z 1/4 cytryny
• 1/2 pokrojonego w kostkę ogórka bez pestek
• pokrojony w kostkę miąższ z 1/2 pomidora
• 1/2 pęczka cebulki dymki
• 4 pokrojone w kostkę rzodkiewki
• sól morska, pieprz, chili

Filet z dorsza opłukać. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią rybę, obłożyć gałązką tymianku i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i gałązkami tymianku oraz fasolkę szparagową ugotować na parze. Dorsza podawać z fasolką szparagową, ugotowaną kaszą gryczaną i sosem jogurtowo-ziołowym.

Koktajl warzywny z marchewki, buraków i szpinaku
• ½ marchewki
• ½ małego czerwonego buraka
• duża garść świeżego szpinaku (60g)
• sok z połowy cytryny
• 1 łodyga świeżego rabarbaru (opcjonalnie)
• Sól morska

Ugotuj buraka w całości, gdy będzie miękki, obierz go i przekrój. Oskrob marchewkę, umyj szpinak i rabarbar. Zmiksuj wszystkie warzywa. Następnie dodaj sok z cytryny i szczyptę soli do smaku. Całość wymieszaj.

Sałata z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

• 1/4 główki sałaty lodowej
• 3 suszone pomidory z oliwy
• 5 oliwek zielonych
• 1 gruby plaster sera feta (60g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• 1 łyżka ziaren słonecznika
Sos:
• 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
• 1 łyżeczka octu winnego
• Pieprz czarny świeżo zmielony
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sałatę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić. Oliwki odsączyć z zalewy i przekroić na pół, a fetę w niewielką kostkę. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Do miski wrzucić sałatę, suszone pomidory, oliwki, fetę i prażony słonecznik. Całość polać sosem powstałym z wymieszania oliwy z oliwek, octu winnego, pieprzu i ziół prowansalskich. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation