Święta i uroczystości

smaczki na Boże Narodzenie

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki mleka

NADZIENIE
1 kg świeżej kapusty
2-3 dag suszonych grzybów
1 cebula
tłuszcz
sól
pieprz
Wykonanie:
CIASTO
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem, a następnie dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.

NADZIENIE
Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, odlać wodę i potem jeszcze lekko odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation