Kuchnia

Inne ciasta

*** INTENSYWNIE CYTRYNOWE CIASTO
Z TRUSKAWKAMI W WEEKENDOWEJ CUKIERNI ***


Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:

150g masła
150g cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 jajka
5 łyżek mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz oraz kaszka manna do wysmarowania/wysypania formy


Składniki do nasączenia ciasta:

pół szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z pół cytryny
2 łyżeczki cukru

Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i na koniec mleko cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy. Miksujemy na gładką masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną kaszki mannej, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut, jeśli boki będą zbyt ciemniały to przykrywamy kawałkami pergaminu. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę oraz cukier i łyżką nasączamy powierzchnię ciasta w paru miejscach.


Składniki na masę:

280ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 10 szt zależy od wielkości)
500ml wody
225g cukru
6 czubatych łyżek lub 150g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
6 żółtek
1 łyżka masła
skórka z jednej cytryny

Cytryny sparzamy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub skrobie kukurydzianą rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, resztę wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając. 4 łyżki kremu odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Skręcamy ogień, dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z płytki do ostudzenia. Krem przykryć folią spożywczą. Po całkowitym wystudzeniu jak będziemy widzieli, że krem zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na cieście i odkładamy do całkowitego zgęstnienia przed położeniem truskawek, trzymamy blaszkę w lodówce co najmniej 2 godziny.
Składniki na galaretkę i owoce:

truskawki około 1 kg
galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego

Galaretkę (mimo, że jest na 500ml to zalać tylko 100ml wrzącej wody) i potem dobrze mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki będzie najlepsze gdy spód nabierze wilgoci a masa i galaretka ładnie zgęstnieją i całość się pięknie "cytrynowo" przegryzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation