Kuchnia

Inne ciasta

SZARLOTKA Z BUDYNIEM - składniki:
NADZIENIE:
1 kg jabłek
cynamon
garść rodzynek
duży budyń waniliowy lub malinowy
powidło śliwkowe lub inne

CIASTO:
1/2 kg mąki
250g masła
1 i 1/2 łyżki śmietany
1 szkl. cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub szarlotkowy.
SZARLOTKA Z BUDYNIEM - sposób przygotowania: Wyrabiamy kruche ciasto. Do miski wrzucamy mąkę na nią schłodzone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli śmietanę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, aromat. Siekamy to wszystko nożem a na samym końcu szybko zagniatamy, bo kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy blachę drugą część wkładamy do woreczka i wszystko wędruje do lodówki na ok 45 min. W tym czasie obierzemy i pokroimy jabłuszka oraz ugotujemy budyń. Wyjmujemy ciasto na blaszce z lodówki i zapiekamy przez om 10 min (samo!). Następnie wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy na nie kolejno: warstewkę powidła, jabłka z cynamonem i rodzynkami(można doda trochę cukru będzie słodsze) na to budyń (malinowy dodaje ciekawy kolor do ciasta) a na to ścieramy na tarce drugą część ciasta (można ją oczywiście także pokruszy lub zwyczajnie rozwałkować, wyłożyć i ponakłuwać widelcem. Szarlotka piecze się ok 1h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation