Kuchnia

Dania obiadowe

Zupa pomidorowo-cukiniowa


Składniki:

1 cebula
2 cukinie
4 duże pomidory
kilka suszonych pomidorów (niekoniecznie)
½ litra bulionu (lub więcej)
sól, pieprz, cukier
pęczek natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
oliwa lub olej do smażenia

do podania:

grzanki, groszek ptysiowy, makaron
ewentualnie: śmietanka



Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w drobną kostkę. Cukinię obieram, wydrążam łyżeczką pestki i kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i pestki, kroję na kawałki.

Na oliwie podsmażam cebulkę aż zmięknie, lekko solę i pieprzę. Dodaję suszone pomidory i cukinię, chwilę smażę i wrzucam świeże pomidory. Zalewam wszystko bulionem, dodaję natkę i tymianek (wcześniej dobrze obwiązuję zioła nitką, żebym mogła potem łatwo wyjąć). Gotuję warzywa do miękkości (mi zajęło to przynajmniej 20 minut, ale jak zwykle nie patrzyłam na zegarek).

Wyjmuję natkę i tymianek, dokładnie miksuję zupę blenderem. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru (najlepiej zacząć od pół łyżeczki i sprawdzić, czy na pewno jeszcze trzeba – wszystko zależy od kwaśności pomidorów).

Najsmaczniejsza jest oczywiście z grzankami, można namalować fantazyjne wzorki polewając zupę słodką śmietanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation