Kuchnia

Ciekawostki w kuchni

Małomiasteczkowa Pani Domu : Kolorowe naleśniki z jogurtowym nadzieniem:)

Kolorowe naleśniki z jogurtowym nadzieniem :

Naleśniki :
- 250 gr mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego

Nadzienie :

- 150 g jogutru naturalnego typu greckiego
- 1 banan
- 1 jabłko
- 25 g suszonej żurawiny
- 25 g suszonych morel

Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę. Jeśli chcecie zrobić kolorowe naleśniki , czyli dodać barwników - należy przelać po łyżce solidnej ciasta do osobnych misek i barwić każdą z osobna. Barwniki dodajemy na wykałaczkach - do każdego koloru oddzielną wykałaczkę. Wystarczy tylko kropelka. Można też zabarwić sokiem z buraków i kakao ale to troszkę wtedy zmieni smak naleśnika.
Przygotowujemy nadzienie - morele kroimy w małe kawałeczki. Banana i jabłko kroimy w kosteczkę. Pokrojone owoce i żurawinę łączymy z jogurtem naturalnym i smarujemy nimi naleśniki, zwijając je np. w rulonik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation