Kuchnia

smakołyki

Najlepsze przepisy z miodem - Kuchnia - Kobieta w INTERIA.PL




425 g maki
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
200 g masła
25 g miodu
10 fig
250g mascarpone
2 żółtka
skórka starta z połowy pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki likieru pomarańczowego
3 łyżki orzeszków piniowych
tłuszcz do formy, mąka do podsypywania, groch do obciążenia ciasta

Przygotowanie:

250 g mąki, cukier, sól, jajko i 125 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę o wymiarach (21x29 cm) natłuścić, ciasto rozwałkować i umieścić w formie, dociskając brzegi, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.

Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego suchy groch (który nie pozwoli ciastu rosnąć). Piec 10 minut w 200 st. C. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze 5 minut.

75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć na niej figi zalać przygotowaną masą, posypać posypką i piec kolejne 30 minut. Gotową tartę posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu.

Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation