Kuchnia

Przepisy - na słodko

Piernik marchewkowy
Składniki ciasta:

2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce i odciśniętej (ok. 60-65 dag)
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
szczypta goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie z rodzynkami)

Składniki polewy:

150 g serka kremowego
100 g miękkiego masła
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
ekstrakt waniliowy (odrobina)
orzechy do posypania ciasta (u mnie włoskie i pistacjowe)


Wykonanie ciasta:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami korzennymi. Rodzynki umyć i osuszyć, orzechy podzielić na części. Bakalie lekko otulić mąką ziemniaczaną. Do utartych z cukrem jajek dodawać, mieszając powoli, po łyżce marchewkę, mąkę, olej. Po wyczerpaniu składników - bakalie. Przełożyć do przygotowanej foremki 24 x 40 cm (posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 50-60 minut.

Wykonanie polewy:

Składniki połączyć. Rozsmarować na cieście. Posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation