Kuchnia

W mojej kuchni

PIEROGI SCHABOWE Z KULKAMI

*Kulki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
150 g sera żółtego
1/3 kostki masła
2 jaja
bułka tara
olej

Sposób przygotowania:
Tłuczkiem ubijamy ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła, startym serem oraz z dwoma całymi jajkami. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do naczynia wsypujemy 6 łyżek mąki, 2 jajka i 1 szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. W powstałym cieście naleśnikowym zanurzamy ostudzone kulki ziemniaczane. Każdą osobno. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju ok. 3-5 minut. Wyjmujemy kulki na papier i odsączamy z tłuszczu.

*Schabowe pierogi
Składniki:
750 g schabu bez kości
Mąka
Sól
Masło klarowane

Sposób przygotowania:
Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i obtaczamy z dwóch stron mąką.
Na mięsie układamy farsz borowikowy i formujemy pieroga. Brzegi dokładnie ubijamy tłuczkiem. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż mięso się zarumieni.

Farsz do schabowego
Składniki:
600 g borowików
1 cebula
pieprz
150 g masła klarowanego

Sposób przygotowania:
Posiekane borowiki i cebulę smażymy na maśle. Doprawiamy pieprzem i dusimy około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation