Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Trójkąty z ciasta francuskiego z serkiem kozim i czarnuszką
Składniki (na 15 sztuk):

150 g serka koziego
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
ząbek czosnku
łyżeczka cząbru
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
jajko
czarnuszka do posypania


Sposób wykonania:

Do małej miseczki przekładamy serek kozi. Dodajemy cząber, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko razem mieszamy i jeżeli tylko pozwala nam na to czas odstawiamy do lodówki (może być na godzinę, na dwie a nawet na całą noc).
Ciasto francuskie dzielimy na 15 mniejszych części. Na środku każdej wykładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego serka. Składamy ciasto, łącząc dwa przeciwległe rogi ze sobą.
Każdy trójkąt smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation