Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto jogurtowe bez pieczenia

Składniki:

12 herbatników
3 galaretki (u mnie dwie pomarańczowe i jedna mojito)
800 gram jogurtu naturalnego
4 łyżki żelatyny
160 gram cukru pudru
3/4 szklanki gorącej wody

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (jeżeli galaretka jest na pół litra to używamy tylko 350ml wody). Galaretki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy ją w kostkę, mniejszą lub większą, w zależności jak lubimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją do całkowitego przestygnięcia.
Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem i cały czas miksując dodajemy po odrobinie wystudzonej żelatyny.
Dwie blaszki "keksówki" wykładamy w całości folią aluminiową. ułatwi nam to późniejsze wyciągnięcie i pokrojenie ciasta. Na dnie każdej blaszki układamy po 6 herbatników. Na herbatniki wylewamy masę jogurtową i układamy pokrojoną w kostkę galaretką. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation