Kuchnia

Kulinaria <3

Ciasto czekoladowo wiśniowe (wegańskie)

1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
1 szklanka wody
2 szklanki wiśni, wydrylowanych i przekrojonych na pół

na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o średnicy 22-23 cm wysmaruj olejem.
Wymieszaj mąki, cukier, kakao, kawę rozpuszczalną, sodę i sól. Dodaj sok z cytryny, wodę i olej. Dokładnie wymieszaj. Dodaj wiśnie, wmieszaj je w masę.
Piecz ok 30 minut do suchego patyczka. Ostudź. Polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Najlepiej smakuje zimne, a w taką lipcową pogodę nawet z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation