Kuchnia

kulinaria

Chińska patelnia

Składniki
2 torebki ryżu brązowego (200 g)
500 g piersi z indyka
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sherry (niekoniecznie)
1 łyżeczka cukru
1 duży por
1 główka kapusty pekińskiej ok. 200 g
2 cebule
2 marchewki
2 papryki czerwone
3 łyżki kiełków soi
? szkl. oliwy z oliwek
1 szkl. bulionu drobiowego
sól, pieprz i kłącze imbiru do smaku


Produkty użyte w przepisie
Ryż naturalny
Przygotowanie

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie mięso z indyka pokroić w paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy, cukier, sherry dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 min. Por oczyścić i białą jego część pokroić w krążki. Kapustę pekińską pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, marchewkę po oczyszczeniu pokroić w słupki. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i następnie pokroić w paski. Na patelni rozgrzać ? szkl. oliwy z oliwek i smażyć na niej jarzyny oraz osączone kiełki soi przez ok. 2 min. Następnie jarzyny wyjąć, odstawić tak aby nie wystygły. Pozostałą część oliwy wlać na patelnię i smażyć na nim mięso, a potem włożyć ugotowany ryż i krótko wspólnie podgrzewać, dodać jarzyny, podlać rosołem i krótko podgrzewać. Doprawić do smaku pieprzem, solą, i startym imbirem oraz sosem sojowym. Potrawa będzie łatwa w przygotowaniu kiedy wszystkie składniki będziemy smażyć na chińskiej patelni zwanej WOK.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation