Kuchnia

ciasta

Składniki (blaszka o wymiarach 12×22 cm):

120 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 dużych bananów + 1 banan do dekoracji
3 galaretki cytrynowe (albo agrestowe)
biszkopty
Przygotowanie:
Prostokątną formę wyłóż folią spożywczą, na dnie ułóż biszkopty.
Masa bananowa: Galaretki rozpuść w mniejszej ilości gorącej wody – na 3 galaretki użyłam 900 ml wody – i odstaw do ostygnięcia.
Następnie miękkie masło zmiksuj na puszysta masę dodając stopniowo cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. 4 banany zmiksuj (albo rozgnieć widelcem) i dodaj do masy maślanej i mieszaj przez chwilę – do połączenia składników. Dodaj połowę ostudzonej galaretki. Do wcześniej przygotowanej formy z biszkoptami wlej kilka łyżek masy bananowej (tylko tyle, aby lekko przykryły biszkopty), następnie foremkę wstaw do lodówki albo do zamrażalnika na kilkanaście minut, następnie wlej pozostałą masę bananową – dzięki temu biszkopty nie będą pływać w masie bananowej. Formę wstaw do lodówki (albo zamrażalnika) do stężenia.
Wierzch ciasta: Banana pokrój w plasterki i ułóż na masie bananowej. Polej częścią pozostałej galaretki. Bananowiec wstaw do lodówki do stężenia, następnie polej pozostałą galaretką i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation