Kuchnia

Przetwory

Konfitura winogronowa z delikatną nutą pomarańczy

Składniki:
- 550 g winogron (ciemne),
- 100 g cukru,
- 60 g cukru pudru,
- sok z 1 cytryny,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki wódki.

Winogrona obrywamy z gron, dokładnie płukamy, umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przecieramy przez sito. Przecier wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier puder oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko (wcześniej umyte i obrane). Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu (ok. 10-15 minut).
W tym czasie na suchej patelni należy uprażyć skórkę pomarańczową (startą na małych oczkach). Dodajemy do konfitury. Gotujemy jeszcze chwilę, na koniec dodajemy wódkę. Konfiturę przelewamy do słoiczków, a następnie pasteryzujemy ok. 10 minut (polecam metodę piekarnikową). Słoiczki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation