Kuchnia

Ugotuj coś ciekawego :)

PIECZONE POMIDORY

3 bardzo duże pomidory
200 g chudego mielonego mięsa
4 łyżki bułki tartej
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka sosu Worcestershire (opcj.)
oliwa extra vergine
gałązki świeżego tymianku lub oregano, ewentualnie natki pietruszki

1. Pomidory przekroić w poprzek na połówki, usunąć nasiona.
2. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę.
3. Do zmielonego mięsa dodać rozgnieciony czosnek, posiekany tymianek, bułkę tartą, jajko, oregano, sos Worcestershire, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz, wszystko razem wymieszać.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
5. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z mięsa, na wierzch położyć gałązki tymianku i skropić oliwą extra vergine.
6. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika.
7. Piec przez 1 godzinę, podawać od razu po upieczeniu.

Pomidory mozna też wypełnić np. startym serem i wędliną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation