Kuchnia

Ugotuj coś ciekawego :)

Deser rodem z Kaszub. Delikatny ryż z przyprawami, na to miękka gruszka, wszystko polane kremówką i czekoladą.. Poezja smaku..

Składniki:

2 woreczki ugotowanego ryżu
puszka gruszki konserwowej (lub z kompotu)
100 g rodzynków
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
0,5 litra śmietany kremówki 30% + 2 łyżki cukru pudru
otarta skórka pomarańczowa (do smaku)
Rodzynki zaparzyć, gruszkę pokroić w kostkę.

W naczyniu wymieszać ryż, rodzynki, gruszkę, dodać cynamon oraz skórkę pomarańczową. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 3 łyżki ubitej kremówki dodać do ryżu, wymieszać.

Deser wyłożyć na talerzyki. Podawać z resztą ubitej kremówki na wierzchu oraz z polewą czekoladową.

Najczęściej robię wersję z gruszką wyłożoną na ryż, bez cięcia w kosteczkę (tak też często spotykałam w restauracjach).

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation